Portul din Vigo, Galicia – politici de vânzare în piața de gros

Peștele proaspăt care se descarcă în portul din Vigo se comercializează în piața de gros. Înainte însă ca peștele să ajungă de la producători la cumpărători se produc o serie de operațiuni relaționate cu încărcarea și descărcarea ce intră în responsabilitatea armatorilor pe care le prezentam în continuare.

După descărcare, peștele trebuie clasificat și așezat în zona corespunzătoare din interiorul pieței unde urmează a fi licitat. Se lucrează noaptea spre dimineața devreme pentru ca peștele să poată fi vândut la ora stabilită pentru comercializare. În depozit: este nevoie de așezarea corespunzătoare a lădițelor astfel încât ele sa fie preluate cu macaraua. Se transferă astfel toată cantitatea de pește adusă.

NORME DE RESPECTAT:

§  Trebuie realizată descărcarea și transferul capturii către bursa de pește în mod rapid și organizat, astfel încât să nu se rupă lanțul de frig.

§  Produsul nu trebuie să ajungă în port murdar ori în condiții precare de igienă:

 • Trebuie foarte bine spălat;
 • E nevoie să fie selectat și sortat;
 • Trebuie să fie adăugată gheața sau să fie ținut în apă de mare răcită.

§  Atât apa din docuri, cât și pereții lor pot transfera microbi în procesul descărcării și prin urmare pot provoca o contaminare a produsului proaspăt pescuit. Prin urmare:

 • Peștele nu trebuie niciodată spălat cu apă de mare în interiorul portului;
 • Trebuie transportate lădițele de pește până la bursa peștelui în cărucioare curate și într-un bun stadiu de conservare;
 • Lădițele nu trebuie lăsate în dezordine pe jos;

§  Peștele este un produs delicat care se poate deteriora cu ușurință. Prin urmare, interesează sa:

 • Fie evitate manevrele de manipulare care nu sunt absolut necesare în port precum resortarea și schimbarea lădițelor;
 • Să nu fie lovite lădițele, dar în mod special în timpul transferului către bursă;
 • În perioadele de așteptare a rândului la licitație, produsul trebuie menținut în condiții igienice bune, ferit de surse de poluare;
 • Nu trebuie aruncate capacele perforate de plastic cu gheață până la momentul licitației.
 • Echipajul trebuie să știe să distingă normele de igienă corectă de practicile incorecte, prin urmare trebuie să fie informat și să participe la cursuri de formare. Armatorii și antreprenorii trebuie, pe lângă obligația de a respecta normele de igienă, să știe să valorifice și să pună în practică acțiunile de formare pentru restul echipajului de la bord.

Activitățile și responsabilitățile în cadrul fișelor de post pentru întreg procesul care se desfășoară pe uscat sunt:

 • Recepția la dig: sarcinile principale sunt descărcarea și încărcarea cu macaraua, precum și cântărirea peștelui;
 • Cântărirea: este important să se realizeze corect pentru înregistrarea peștelui și pentru continuarea procesului de vânzare;
 • Sortarea: consta în clasificarea peștelui pe specii și pe mărime în cadrul fiecărei lădițe. Sarcina nu implică un mare efort fizic, dar considerabil pentru abilități și rapiditate ținând cont că este vorba de o cantitate foarte mare de pește într-un timp scurt de câteva ore. 

INSPECȚII SANITAR VETERINARE, CONTROLUL DESCĂRCĂRILOR

Este vorba de acțiunile de verificare a legalității descărcărilor din punct de vedere al îndeplinirii legislației din sectorul pescăresc și nu în ultimul rând din punct de vedere sanitar – veterinar. Inspectorii de pescuit care supervizează descărcarea peștelui trebuie să verifice toată cantitatea de pește care se descarcă de pe ambarcațiune cu scopul de a înregistra captura, speciile și starea în care sunt livrate.

LECȚII ÎNVĂȚATE!
•  Controlul sanitar veterinar este indispensabil în orice activitate de comercializare și are ca obiectiv inspecția igienico – sanitara, cu obiectivul de a garanta prospețimea produsului, dar și pentru a cunoaște lotul care a fost transferat de la vânzător la cumpărător și între circuitul de trasabilitate.
•  În cadrul unui proces complex de pescuit, depozitare și comercializare, sincronizarea și îndeplinirea sarcinilor fiecărui membru al echipei sunt esențiale.
•  Vânzarea peștelui într-un cadru organizat fac să se întâlnească cererea și oferta în cele mai bune condiții de piața și preț, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul sanitar – veterinar, al mediului înconjurător.