Loestamospescando.com pentru comercializarea online a peştelui

FLAG: Costa da Morte Galicia, Spania

Prezentarea proiectului

Asociaţiile locale ale pescarilor (Cofradías), la care participă peste 500 de pescari şi crescători de moluşte, şi-au unit forţele pentru a dezvolta o platformă pilot de vânzări online. Obiectivul platformei este de a diversifica clientela, de a adăuga valoare fructelor de mare locale din Galicia şi de a scurta lanţul de distribuţie a produselor pescăreşti locale.

Confruntaţi cu scăderea numărului de clienţi din cauza crizei economice, Cofradías locale din Galicia, pescarii individuali şi culegătorii de crustacee au fost nevoiţi să găsească noi clienţi şi distribuitori pentru produsele lor. Împreună, aceştia s-au adresat FLAG-ului Costa da Morte pentru a dezvolta o platformă de vânzări online pentru a-şi comercializa fructele de mare în afara cercurilor lor tradiţionale de clienţi.

Această „vitrină“de fructe de mare locale din Galicia îi ajută să intre în legătură cu o gamă nouă de clienţi din întreaga Spanie în căutare de produse proaspete, cu trasabilitate garantată, provenite direct din barca pescarului. Clienţii (persoane private sau profesionişti precum restaurantele) comandă prin telefon sau online la un preţ care reprezintă preţul maxim pe care sunt de acord să-l plătească pentru produs. Platforma grupează comenzile şi însărcinează o Cofradía participantă să cumpere o parte din captura pescarilor săi la preţul maxim convenit. Comanda este apoi gestionată prin platforma de vânzări. Datorită implicării Cofradías, Loestamospescando.com le oferă clienților un „loc de cumpărător“la licitație, asigurând un preț corect pentru pescari, permițând în același timp clienților să evite intermediarii și să reducă distanța care îi separă de cele mai proaspete fructe de mare locale.Lecţii-cheie

>> Relevanţa pentru temele FARNET: Adăugarea de valoare produselor locale

>> Rezultate: Pentru produse precum crustaceele cardium, care au în general un preț stabil pe parcursul anului, platforma a permis o creștere a primului preț de vânzare în medie cu 15%. Pentru culegătorii de crustacee cardium din Anllons, vânzarea prin intermediul loestamospescando.com a asigurat o creștere a veniturilor generate de 25% față de vânzarea către intermediarii clasici. În 2012, +/- 8 tone de fructe de mare au fost comercializate prin intermediul Loestamospescando.com, generând aproximativ 25 000 EUR. Aproximativ 3 tone au fost comercializate în 2013, în special din cauza condițiilor meteorologice care au avut un impact asupra sezoanelor de toamnă și de iarnă, o perioadă în care cererea este în mod tradițional mai mare.

>> Transferabilitate: platformele de vânzări online reprezintă instrumente versatile care oferă producătorilor locali posibilitatea de a avea acces la piețe noi. Complexitatea, costurile și eficiența pot varia, iar FLAG-urilepot sprijini participanții la proiecte mai puțin experimentați oferindu-le expertiză și consiliere externă. În acest exemplu, proiectul a fost lansat de către FLAG, iar managementul a fost externalizat la început către o companie specializată. În vara anului 2012, a fost preluat cu succes de către Cofradías, care se ocupă de atunci de managementul și mentenanța platformei de vânzări.

>> Comentariu final: Proiectul ilustrează modul în care, printr-o acțiune colectivă și dobândirea de noi competențe IT, pescarii își pot consolida controlul asupra lanțului de comercializare a produselor locale, respectând în continuare obligațiile legate de vânzarea prin licitație. Clienții provin din întreaga Spanie, dar cererea este concentrată mai mult în Madrid, Asturias și Galicia. Proiectul a ales să reinvestească aceste beneficii în cadrul comunităților sale pescărești, acoperind o parte din costurile de gestionare a unui centru care oferă o infrastructură comunitară pentru culegătorii de crustacee, supravegherea zonelor de recoltare a crustaceelor împotriva capturilor ilegale și contribuția la un fond comunitar de asigurare.

Costuri totale şi contribuţie FEP
Costuri totale: 59 171 EUR
>> Axa 4 a FEP: 40 828 EUR (69%)
>> Cofinanţare națională/regională: 18 343 EUR
>> Cofinanțare privată: activitatea membrilor Cofradía a fost considerată contribuție în natură.