Farul Vilan din Galicia – produs turistic al pescarilor din Asociația Întreprinzătorilor de Promovare Turistică din Camarinas

Farul Cabo Vilán de Camarińas, regiunea Galicia reprezintă, pe lângă un important reper de navigație, un produs turistic model pus în valoare de comunitatea de pescari pentru promovarea locală în zona Costa de la Muerte.

Păstrând arhitectura tradițională, farul Vilan este o construcție specială în formă de turn, cu aspect și culoare caracteristice, spre a se distinge ușor ziua pe fondul înconjurător. În partea superioară are o instalație care produce o lumină vizibilă în timpul nopții de la o distanță mai mare de 15 mile marine, poziția lui fiind determinată cu precizie pe hărțile marine de navigație, constituind astfel „repere de navigație” la care se iau relevmente pentru determinarea punctului navei pe mare.

Farul semnalizează cele mai periculoase tronsoane ale Coastei Morții, dar și cele mai frumoase. Se află la 125 m altitudine și este dotat cu un sistem de lumini care bat la 55 km, fiind farul electric cel mai vechi din Spania care a fost pentru prima dată luminat la 15 ianuarie 1896. Din 1993 însă, a fost declarat ca monument natural și a fost creat Muzeul Farului. Odată cu acest obiectiv, au fost dezvoltate în jurul farului o serie de activități care să îi sporească utilitatea și să fie văzut nu doar ca obiectiv turistic, ci ca un punct de referință al comunității pescărești.

Centrul de interpretare, inițiat de Asociația Neria din Coasta Morții și cofinanțat de Guvernul din la Coruna, se adaugă pe lista obiectivelor Farului Vilan și pune în valoare prin clipuri, fotografii, machete și binocluri tot felul de materiale care sa simuleze condițiile naturale legate de activitatea farului.

O activitate aparte o reprezintă istoria naufragiilor din zona, pusa în evidentă de un sistem modern de comunicare având panouri ce prezintă coduri QR pe întreaga ruta turistică și cuprinde 7 secțiuni:

  • Forța naturii;
  • Coasta Morții mit și realitate;
  • Marea și naufragiile;
  • Tipuri de faruri;
  • Evoluția farurilor;
  • Farurile din Coasta Morții și Farul Vilan.
LECȚII ÎNVĂȚATE!
•  Comunitatea de pescari trebuie sa fie preocupată în a valorifica toate elementele de patrimoniu din teritoriu, nu doar resursa piscicolă prin vânzarea directă a peștelui.