Exemple de Bune Practici Farnet

Currican: conserve artizanale

FLAG: Mariña Ortegal Burela, Galicia Prezentarea proiectului Trei femei din Spania au pus bazele propriei companii în Galicia, contribuind la păstrarea tradiției existente în zonă, de conservare în borcane de sticlă a peștelui și a fructelor de mare locale, comercializându-le în magazine de specialități culinare. Burela este un mic sat pescăresc din nordul Galiciei cu o lungă tradiție de conservare a fructelor de mare. În prezent totuși, fabricarea artizanală de conserve și-a pierdut din importanță și doar puține persoane din Burela mai stăpânesc arta tradițională a fabricării conservelor. În 2012, Nuria și Nieves erau șomere când au auzit despre finanțarea din Axa 4. Cu o experiență îndelungată în conservarea tonului […]

Hotel „A de Lolo“

FLAG: Costa da Morte Muxía, Galicia Prezentarea proiectului Pentru a-și diversifica activitatea economică a familiei, Maria Luz, soția unui pescar retras din activitate, a deschis un hotel și un restaurant pline de personalitate, cu temă maritimă locală, în satul Muxia, un punct important de atracție turistică unde cererea de cazare depășea oferta. Astfel au fost create cinci locuri de muncă cu normă întreagă și patru cu normă parțială. Gazdă a unei biserici romane marine, Virxen de la Barca – Fecioara din barcă, micul sat pescăresc Muxia reprezintă una dintre destinațiile finale ale pelerinilor pe urmele Sfântului Iacob către Santiago de Compostela. Legenda sosirii Fecioarei în acest loc într-o barcă de […]

Loestamospescando.com pentru comercializarea online a peştelui

FLAG: Costa da Morte Galicia, Spania Prezentarea proiectului Asociaţiile locale ale pescarilor (Cofradías), la care participă peste 500 de pescari şi crescători de moluşte, şi-au unit forţele pentru a dezvolta o platformă pilot de vânzări online. Obiectivul platformei este de a diversifica clientela, de a adăuga valoare fructelor de mare locale din Galicia şi de a scurta lanţul de distribuţie a produselor pescăreşti locale. Confruntaţi cu scăderea numărului de clienţi din cauza crizei economice, Cofradías locale din Galicia, pescarii individuali şi culegătorii de crustacee au fost nevoiţi să găsească noi clienţi şi distribuitori pentru produsele lor. Împreună, aceştia s-au adresat FLAG-ului Costa da Morte pentru a dezvolta o platformă de […]

Peşte de la piaţa de peşte

FLAG: Ebro Delta Catalonia, Spania Prezentarea proiectului „Peix de llotja”, în traducere liberă „peşte de la piaţa de peşte”, a reunit organizaţii pescăreşti locale pentru a le promova producţia în restaurantele locale, prin dezvoltarea unei mărci care acordă stele restaurantelor care se angajează să le cumpere peştele direct de la piaţa lor locală de peşte. În Spania, piaţa de peşte este primul punct de vânzare pentru toţi peştii, iar majoritatea cumpărătorilor din pieţele de peşte din Delta Ebro cumpără pește en gros înainte de a-l vinde unor clienţi precum supermarketurile sau pescăriile. Restaurantele tind de asemenea să depindă de angrosişti, acordând mai multă importanță preţului decât peştelui din surse locale. […]

Benboa: restaurant, bar & magazin cu specialităţi artizanale

FLAG: Ría de Arousa Galicia, Spania Prezentarea proiectului Creând 17 locuri de muncă, proiectul Benboa a adus un suflu nou într-un mic sat pescăresc prin revitalizarea şi diversificarea activităţilor unui furnizor de crustacee local. Benboa oferă vizitatorilor experienţa de a vedea crustacee vii şi oportunitatea de a cumpăra, prepara şi degusta fructe de mare, toate în acelaşi loc. Trei tineri antreprenori, Paco, Ruben şi Carlos, s-au întors de curând în satul lor natal, Corrubedo, o mică localitate pescărească cu 700 de locuitori din Galicia. În sat au mai rămas puţine activităţi economice, iar captura pescarilor este în prezent debarcată în oraşul vecin, Ribeira. Totuşi, 300 000 de vizitatori trec prin […]

Mar Galaica

FLAG: Fisterra – Ría Muros – Noia Galicia, Spania Prezentarea proiectului Mar Galaica este un proiect ambiţios care reuneşte sectorul pescuitului şi alte părți interesate din domeniul maritim pentru a crea un pachet integrat de turism de-a lungul coastei Galiciei. Proiectul promovează patrimoniul și produsele pescăreşti locale, oferind o imagine autentică a comunităţilor pescăreşti din regiune. Pagina sa de internet, cu un conţinut bogat, a fost lansată în zona FLAG-ului cu 57 de companii din domeniul pescuitului care ofereau 97 de produse turistice diferite şi a fost apoi extinsă la întreaga coastă a Galiciei. Rentabilitatea în scădere a pescuitului în Galicia şi dificultatea de a menţine atractivitatea acestei activităţi au […]

Comercializarea de produse noi din scoici anatife

FLAG: Ría de Vigo – A Guarda Galicia, Spania Privire de ansamblu asupra proiectului În Galicia, scoicile anatife au fost în mod tradiţional colectate de către pescari femei şi bărbaţi şi vândute numai ca produs proaspăt, fără nicio prelucrare sau valoare adăugată. Acest proiect, promovat de culegătorii de anatife, are ca scop crearea de produse noi din anatife, o moluscă foarte căutată în Spania. Noile produse includ anatife naturale conservate şi scoici paté cu alge marine. Aceste produse aduc un plus de valoare anatifelor, în special celor de dimensiuni mai mici, care sunt mai puţin cerute şi, de obicei, vândute la un preţ mai mic. Context şi provocări cheie Culesul […]

Diversificarea culesului de scoici comestibile

FLAG: Costa da Morte Anllons, Galicia, Spania Privire de ansamblu asupra proiectului Acest proiect este un exemplu al unui lanţ integrat de activităţi de sensibilizare cu privire la tradiţia culesului de scoici comestibile în zonă şi de îmbunătăţire a imaginii produsului. Activităţile aduc, de asemenea, un plus de valoare unui produs de pescuit (scoicile comestibile) şi încep să diversifice activităţile culegătorilor de scoici de acest fel prin turism, formare şi promovarea produsului. Context şi provocări cheie Culesul de scoici comestibile are o tradiţie lungă în Anllons, dar o mare parte a comunităţii din zilele noastre a pierdut legătura cu acest patrimoniu – dacă, în trecut, populaţia locală putea culege scoici […]