Benboa: restaurant, bar & magazin cu specialităţi artizanale

FLAG: Ría de Arousa
Galicia, Spania

Prezentarea proiectului
Creând 17 locuri de muncă, proiectul Benboa a adus un suflu nou într-un mic sat pescăresc prin revitalizarea şi diversificarea activităţilor unui furnizor de crustacee local. Benboa oferă vizitatorilor experienţa de a vedea crustacee vii şi oportunitatea de a cumpăra, prepara şi degusta fructe de mare, toate în acelaşi loc.

Trei tineri antreprenori, Paco, Ruben şi Carlos, s-au întors de curând în satul lor natal, Corrubedo, o mică localitate pescărească cu 700 de locuitori din Galicia. În sat au mai rămas puţine activităţi economice, iar captura pescarilor este în prezent debarcată în oraşul vecin, Ribeira. Totuşi, 300 000 de vizitatori trec prin Corrubedo în fiecare an, atraşi în special de dunele de nisip şi lagunele care au contribuit la dobândirea de către această localitate a statutului de zonă protejată. Cei trei prieteni au profitat de această oportunitate de schimbare prin valorificarea bucătăriei pe bază de fructe de mare, a educaţiei şi a turismului local.

Proiectul a constat în renovarea unui fost centru de sărare şi transformarea acestuia într-un spaţiu multifuncţional, Benboa. Acesta a fost realizat pornind de la activităţile de aprovizionare cu crustacee vii, iar extinderea către Benboa s-a făcut prin dezvoltarea unui restaurant specializat în fructe de mare, a unui bar, a unei pescării, a unei unităţi de procesare şi a unui
magazin cu specialităţi artizanale din zona Galiciei. Astfel, Benboa compensează lipsa multor servicii din sat. De asemenea, oferă ateliere gastronomice, degustări de vin, conferinţe, expoziţii de cultură maritimă, precum şi concerte şi spectacole – toate cu scopul de a promova consumul de produse pescăreşti din Galicia. Spaţiul a fost decorat cu accente din tradiţia maritimă locală: lămpi cu motive nautice, frânghii marinăreşti decorative, toalete în stilul unei cabine de căpitan, rafturi din cuşti utilizate în trecut pentru pescuitul tonului şi mese fabricate din plute de lemn.

Lecţii-cheie

>> Relevanţa pentru temele FARNET: diversificare, turism, adăugarea de valoare produselor pescăreşti

>> Eficacitate / eficienţă: Conform promotorilor proiectului, au fost create 17 noi locuri de muncă pentru localnici (14 cu normă întreagă şi 3 cu normă fracţionară) 5 bucătari, 5 chelneri, 1 vânzător de peşte şi de delicatese, 2 în curăţenie şi întreţinere, precum şi 4 în administraţie şi management. Alte două locuri de muncă suplimentare au fost create pentru perioada de vară. Cu o cifră de afaceri de peste 700 000 de euro în primul an de funcţionare, Benboa a atras peste 12 000 de clienţi şi a avut un profit de aproximativ 60 000 de euro.

Unul dintre punctele forte ale Benboa constă în strategia de comunicare adoptată. Pagina de internet creată, cu un conţinut bogat, include informaţii pentru vizitarea zonei, imagini video, animaţii, oferte speciale şi bloguri culinare. Aceasta a generat un interes semnificativ din partea presei şi a atras un număr important de clienţi la Benboa. Pagina de internet a avut 120 000 de vizitatori de la lansarea sa acum câteva luni.

>> Transferabilitate: Acest tip de proiect ar putea fi transferabil în alte zone pescăreşti cu un puternic potenţial turistic sub-exploatat şi aflate în apropierea unor centre urbane. Investiţiile semnificative necesare renovării şi echipării spaţiilor pentru astfel de operaţiuni presupun totuşi existenţa unor bugete substanţiale la îndemâna FLAG-urilor, pentru a susţine acest tip de proiect ambiţios.

>> Comentariu final: Benboa ilustrează o modalitate creativă de revitalizare a unei zone cu activitate economică scăzută, combinând inovarea cu promovarea tradiţiei marine locale şi dezvoltarea unor experienţe culinare şi de petrecere a timpului liber cu crearea de locuri de muncă locale.

Costuri totale şi contribuţie FEP
Costul total al proiectului: 466 177,60 EUR
>> Axa 4 a FEP: 186 471,03 EUR
>> Contribuţie naţională / regională 72 723,70 EUR
>> Alte surse / contribuţie privată: 150 000 EUR credit bancar, 129 706,57 EUR contribuţie proprie